Eleanora by Fleur Coevoet Eleanora by Fleur Coevoet Eleanora by Fleur Coevoet Eleanora by Fleur Coevoet

 

Op 6 mei brengt Eleanora, een van Consoulings meest rauwe bands, haar eerste full album Allure uit. Een interview met 2 bandleden, Mathieu Joyeux en Stijn Witdouck, over de tijd die nodig is om muziek te laten rijpen tot een uniek geluid.

 

Nele: Dag heren. Om te beginnen, vertel eens wat over de ontstaansgeschiedenis van Eleanora. Hoe zijn jullie bij mekaar geraakt?

 

Mathieu: In 2006 was ik roadie bij de toenmalige band van Robin (Broché, bandlid). Op een keer heb ik daar eens de microfoon mogen grijpen en dat ging me goed af. Kort daarop stopte de zanger en ik mocht overnemen. Dan gingen er nog wat bandleden weg en kwamen er weer andere bij. En zo ontstond ineens Eleanora. Vandaag spelen we sinds een 3-tal jaar met de huidige bezetting.

 

Nele: Bijzondere naam trouwens, ‘Eleanora’. Wat zit erachter?

 

Mathieu: Het is het Oud-Griekse woord voor ‘fakkel’. Er wordt aangenomen dat het afkomstig is van de term ‘eleos’ wat staat voor mededogen. Eleanora zelf wordt dan vertaald als zonnestraal, stralend licht of fakkel. Er is ook een Arabische verklaring voor het woord, dewelke staat voor god is mijn licht. De essentie voor ons hierbij is de dialectiek tussen licht en duisternis, maar evenzeer, en misschien vooral, dat tussen individu en collectief. Beiden drukken uit dat het ene slechts kan bestaan en noodzakelijkerwijs bepaald wordt door zijn pendant. Deze thematiek is bij ons heel prominent aanwezig in het schrijven van teksten en in het maken van nummers. De voortdurende reflectie tussen beiden moet dan vooral leiden tot persoonlijke bescheidenheid, deernis; maar ook waarachtigheid en zelfbesef. Dit is meteen ook het grote thema van onze teksten.

 

 

Nele: Hoe zouden jullie zelf jullie muziek omschrijven? En bij welke andere bands halen jullie inspiratie?

 

Mathieu: De muziek die we brengen is misschien niet zo evident om naar te luisteren. Dat beseffen we wel. Het is gewoon onze sound, die gegroeid is vanuit onze verschillende muzikale achtergronden. De muzikale interesse van Robin en mezelf liggen meer binnen de sludge. Zo zijn Celeste, Time To Burn, June Paik, Coffin Dancer, Buried Inside, Perth Express, … belangrijke bronnen van inspiratie. Terwijl Jeroen (De Coster, bandlid ) eerder luistert naar Tool, Mark Lanegan, … en Christophe (De Ridder, bandlid) dan weer uit de Black Metal komt.

Stijn: En ik luisterde vroeger vooral naar hardcore. Breng dat allemaal samen en je weet dat het niet in een duidelijk hokje zal passen. Maar dat is waarschijnlijk net waarom we bij Consouling Sounds terecht konden.

Mathieu: Uiteraard is ook Amenra een grote inspiratie voor ons. Toen we nog maar net bezig waren is Colin naar ons gekomen na een optreden en heeft die zijn insteek gegeven op wat we aan het doen waren. Dat betekende veel. Héél veel. Nog altijd, in feite. We hebben veel respect voor de muzikanten van The Church of Ra. Ik weet dat we daarin niet alleen zijn… maar ik wil het toch nog maar eens zeggen. Die rauwe energie… ja. Dat is het, voor mij. Maar als je dus weet welke dingen we samenbrengen, dan begrijp je ook dat we daar tijd voor nodig hebben. En die nemen we. Dat vinden we belangrijk.

 

Nele: Jullie hebben duidelijk een aantal mensen rondom jullie verzameld die goed begrijpen wat jullie doen. Ik denk dan aan Tim De Gieter, van Much Luv Studio, die Allure heeft opgenomen, en aan Fleur Coevoet, fotografe, die jullie in beeld brengt. Hoe belangrijk zijn die mensen voor jullie?

 

Stijn: Immens belangrijk. Tim heeft veel meer gedaan dan zomaar de muziek opnemen, die plaat is effectief gegroeid in zijn studio. Tim heeft als geen ander zich kunnen inwerken in wat we doen. Hij had vooraf zelfs gezegd: ik wil het doen, maar dan ga ik eerst live naar jullie komen luisteren. Anders ga ik het niet kunnen vatten. Ja, Tim is een bijzondere producer. Hij zal zichzelf misschien niet zo noemen, maar dat is wel wat hij effectief is.

Mathieu: Wij hebben vaak het gevoel dat een plaat van ons nooit helemaal kan weergeven wat er live gebeurt. Omdat het optreden voor ons gepaard gaat met het vrijkomen van zoveel energie. Dat krijg je bijna niet in een opname verwerkt. Tim is er echter in geslaagd dat zo dicht mogelijk te benaderen.

Stijn: De ervaring om die plaat daar op te nemen, daar hebben we van genoten. Eigenlijk hebben we daar bijna 14 dagen gezeten, bij Tim, we kregen er niet genoeg van. Gewerkt, gegeten, geslapen…

Mathieu: En dan is er ook Fleur, die ons van in den beginne volgt en de live shows fotografeert. Zonder Fleur zouden we niet kunnen delen hoe rauw onze optredens zijn. Daar zijn we heel dankbaar voor. Fleur slaagt er telkens opnieuw in nét dat juiste moment te vatten, waar de ruwheid en de power zit. En er zijn nog fotografen die al geweldige foto’s hebben genomen, bv. Leon De Backer. Fotografen die dat voor je doen: van onschatbare waarde. Je weet hoe het werkt, je hebt dat nodig om met je fans te delen, om een beeld te geven aan je publiek van wat je doet. We prijzen onszelf gelukkig.

 

Nele: Er kwam eerder al een EP uit op Consouling Sounds. En nu het eerste full album: Allure. Wat bedoelen jullie met die titel?

 

Mathieu: Een titel wordt nooit zomaar gekozen bij ons. Allure staat voor ‘aanzien’ of ‘voorkomen’ en ook wel ‘uiterlijk vertoon’ en ‘aantrekking’. Het is een woord met vele schakeringen, waarmee we de gelaagdheid van de muziek willen weergeven. Het is ons eerste full album, het ‘tastbare’ resultaat van het gelopen muzikale proces binnen de groep. De titel vat mooi deze veruiterlijking, het album dus, samen.

 

 

Nele: En nu met de plaat de wereld in. Dat moet ongetwijfeld een spannend moment zijn? Of niet soms?

 

Stijn: Natuurlijk! We maken muziek om hem te spelen. Na een goede show voelen we ons leeg. Leeg en voldaan. Een van de beste ervaringen met Eleanora was de UK tour samen met Soulgrip. We merkten dat er in de UK wel goede respons was op wat we brengen. Iedereen was ‘mee’.

Mathieu: Soms lijkt het nog wat zoeken naar speelplekken waar we hiermee terecht kunnen. Maar daar blijven we aan verder werken. Wat mij vooral plezier doet, is wanneer er iemand na een show tegen me komt zeggen, wat hij of zij ervan vond. Of het nu goed of slecht is… ik kijk wel uit naar die reactie, naar die respons. Ik wil horen wat dat met iemand doet. .. We zijn zeer benieuwd naar de reacties!

 

Nele: Dat is bij deze genoteerd. Warm die mailbox al maar op. Veel succes met de releaseparty op 13 mei! En nog veel succes in de komende periode.

 

Op 6 mei speelt Eleanora op Dunk! Festival te Zottegem.

 

Op 13 mei speelt Eleanora de releaseshow van Allure, samen met Soul Grip en Barst, twee andere Consouling bands.

Locatie: Het Magazijn – Hagelandkaai 9000 Gent

Deuren: 19 uur

 

https://www.facebook.com/events/775561049243694/

 

De foto’s bij het interview zijn band pictures van de hand van Fleur Coevoet.

https://www.facebook.com/FleurCoevoetPhotography

 

Het artwork van Allure werd ontwikkeld door Arne Wastyn.

 

Facebookpagina van Eleanora: 

https://www.facebook.com/Eleanoramusic

 

 

 

Share